Vežbanje kao preventiva

Vežbanje je odličan izbor kao preventiva raznih oboljenja, uz to je i efikasan način da se popravi celokupno zdravstveno stanje svakoga od nas.
Fizičkom aktivnošću smanjuje se stres, utiče na bolje opšte stanje organizma, oslobađa se negativne energije, samim tim i negativnih misli. Uz redovnu fizičku aktivnost postaje se srećniji, gipkiji, smanjuje se šansu za razvitak kardiovaskularnih smetnji, pospešuje stanje kod dijabetesa (i insulinske rezistencije), popravlja kvalitet sna, kapacitet pluća i dr.

Fizička aktivnost ubrzava strujanje krvi i shodno tome više kiseonika dopire do mozga. Prilikom vežbanja krv i kiseonik brže dopiru do mozga, a na taj način se stimuliše stvaranje hormona koji pospešuju rast moždanih ćelija.

Koje je doba dana najbolje za trening?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od drugog pitanja: Koji je vaš cilj vežbanja?

Ukoliko vam je cilj da smršate, popravite raspoloženje, koncentraciju, podignete nivo energije i pripremite se za radni dan, preporuka stručnjaka je da trenirate rano ujutru pre doručka.
U jutarnjim časovima metabolizam je najbrži i na taj način potrošnja ugljenih hidrata je ubrzana i nakon njihovog trošenja telo prelazi na sagorevanje masnih naslaga.

Nedostatak vežbanja ujutru je taj što su tad mišići hladni, telo je nezagrejano i elastičnost je manja za nekih 20%.
U tim situacijama veliki akcenat treba da bude na zagrevanju, kako bi se smanjila mogućnost od povređivanja.

Međutim nismo svi jednako motivisani da vežbanjem započnemo dan. I to je u redu. Svako treba da nađe satnicu i tempo koji njemu odgovara. Trening se može odraditi i u poslepodnevnim časovima jer i to ima svoje prednosti.

Neke od prednosti vežbanja u poslepodnevnim časovima su te što je telo već zagrejano, brže su reakcije, zglobovi i mišići su fleksibilniji, pa je na taj načina mogućnost od povreda manja.

Tokom noći i rano ujutru telesna temperatura nam je niža, a tokom dana dostiže svoju normalu i u tim trenucima su nam otkucaji srca niži. A kad su otkucaji srca niži lakše nam je da treniramo.

Ko ne stigne tokom dana da odradi trening ne treba da očajava, jer za večernji trening kažu da je najbolji za izgradnju mišića, jer je tada snabdevenost kiseonikom velika, za eliminaciju stresa nakon napornog dana, jer su i određeni hormoni koji su potrebni za jačanje tela tad u najvećoj koncentraciji.

Najbitnije od svega je pronaći vremena za trening i uživati u njemu.
Jer iako postoje prednosti i nedostaci svake satnice, zapravo ne postoji vreme u koje ne valja vežbati, loš trening je samo onaj koji se preskoči.
Shodno tome treba pronaći odgovarajući ritam, pružiti telu vremena da postigne kondiciju i ne padati u depresiju ako se rezultati ne primete onom brzinom kojom želite – jer rezultati neće doći preko noći. Važno je samo biti uporan i istrajati u svojoj nameri!