Loš san i kako on utiče na tebe

Loš san je jedan od najčešćih problema koji muči savremenog čoveka i on može imati mnogobrojne negativne posledice po tebe. Počevši od svakodnevne razdražljivosti, manjka koncentracije, pa sve do lošije regeneracije organizma.

Za normalno funkcionisanje organizma neophodan ti je kvalitetan san

Da li znaš da čovek može duže izdržati bez hrane pa čak i bez vode, međutim bez sna nikako?
Nakon samo jednog neprospavanog dana u telu počinje da se dešava postepen kolaps kongitivnih sposobnosti i ostalih funkcija.

San je mentalna aktivnost tokom spavanja i vrlo je bitno da on bude kvalitetan i neisprekidan.
Koliko je san bitan za kvalitetan život govori podatak da čak 1/3 svog života provedeš spavajući.
Preporuka stručnjaka je da optimalan broj sati spavanja za odrasle zdrave osobe bude između 7 i 9 sati.

Međutim, važno je da znaš da isprekidan san mnogo gore utiče na naš organizam od nedovoljno sna.
Isprekidan san rezultira lošijim raspoloženjem i depresijom.

Kroz isprekidan san telo nema mogućnost da se odmori i obnovi.

Kvalitetan neisprekidan san ti je potreban za odmor, bolju dnevnu organizaciju, za dobru koncentraciju, za dobar imuni sistem, za dobar metabolizam, za dobar kardiovaskularni sistem, za dobro raspoloženje, zapravo za sve životne aktivnosti.
Manjak dobrog i neisprekidanog sna čak može uticati na gubitak mišićne mase, na učestale nervozne dane, na želudačni refluks, alergije, glavobolje i dr.

Radi boljeg i kvalitetnijeg sna, bar 2h pre spavanja bilo bi poželjno da ne konzumiraš kofeinske napitke i poslednji obrok bi trebalo da obaviš 2h-3h pre odlaska u krevet.
Međutim ukoliko ne stigneš da jedeš ranije, nemoj preskakti obrok, samo nek taj obrok bude manji u maniru neke užine.
Zašto? Zato što namerno preskakanje večere u nekom dužem vremenskom periodu utiče na loš kvalitet sna.
Glad je sporadična i javlja se i tokom spavanja i na taj način remeti telo da se opusti i da uđe u fazu dubokog sna.
Hormoni melatonin i seratonin regulišu spavanje, tako da je adekvatna ishrana neophodna za proizvodnju ovih hormona!

Do povećanog rizika sa poremećajem u spavanju dovodi i manjak vitamina D.

Kako do kvalitetnijeg sna?

Pre spavanja bi se trebalo opustiti, pogasiti sve uređaje koji emituju svetlost. Ukoliko imaš mogućnosti i voliš, uvek možeš pripremiti toplu kupku i relaksirati se u njoj slušajući prijatne muzičke note.
Prostorija u kojoj spavaš trebalo bi da bude dobro provetrena i temperatura vazduha u prostoriji ne bi trebala biti visoka.
Prema Nacionalnoj fondaciji za spavanje idealna temperatura u prostoriji za spavanje je 18,3°C.

Još jedan način kako možeš doći do kvalitetnijeg sna su mehanički masažni tretmani u Relaksacija Beograd. Ovi masažni tretmani blagodetno utiču na osobe koje imaju problema sa snom.
Postoji više programa masažnog tretmana leđa, a jedan od programa je čak i posvećen uvođenju organizma u zdrav i dubok san.
Da bi se došlo do kvalitetnog sna nekad je dovoljan samo jedan tretman, dok kod nekog drugog je potrebno više tretmana zato što se teže opušta. Možda baš ti zaspiš na prvom tretmanu ili nakon njega konačno odspavaš lepo celu noć.

Kako masažni tretman može da utiče na kvalitet sna?

Pored toga što se klijent na tretmanu opusti usled kombinovanog delovanja masaže, toplote i posebno odabranih kompozicija u tu namenu; tokom tretmana se radi na regulaciji cirkulacije, detoksikaciji, samim tim više krvi i kiseonika struji kroz organizam. Kada više kiseonika dopre do mozga imaš osećaj poput onoga kao kad odeš na planininu gde dišeš svež vazduh i potrebno ti je manje sati sna u kontinuitetu da osetiš da si se naspavao.
Ako želiš da poradiš na kvalitetu svog sna, kontaktiraj nas na 069 5152 533 ili nam piši u inboks na Fejsbuku i Instagramu.

Bonus tema

Da li znaš da postoji kalkulator spavanja?

Da bi se prirodno naspavao postoji računica koju bi trebalo odraditi i ispoštovati u koje vreme otići u krevet. Ukoliko ispoštuješ tu računicu tvoj organizam će ti biti zahvalan, a ti ćeš biti odmorniji i raspoloženiji. O kalkulatoru spavanja i tome kad bi trebalo da legneš da spavaš možeš pročitati ovde.

Da li znaš da je čovek u proseku 8 milimetara duži posle spavanja?

Razlog za to je što se tokom dana usled mnogobrojnih aktivnosti pršljenovi zbijaju, a onda se tokom noći diskovi obnavljaju i pune tečnošću sto rezultira time da kada se probudimo budeš malo viši nego što si bio kad si legao.